fbpx

Freelancing: „Starea” în care tu ești în permanență „șeful”, cu părți bune și mai puțin bune

Ce îți vine în minte când vorbim despre freelancing? Probabil, munca de acasă, timpul liber și faptul că ești propriul șef – în mod uzual, cei mai des asociați termeni cu aria de freelancing. Iar munca de acasă ar putea părea un stil de viață ideal. Dar, dacă nu îți ești un șef exigent, nu te concentrezi și nu îți gestionezi corect sarcinile și timpul, poți pierde o jumătate de zi cât ai clipi.
Facem o mică paranteză – freelancer-ul nu este doar graficianul acela un pic mai „artist” cu care ai lucrat pe un proiect. Fie ca esti PFA, microîntreprindere cu cel mult un angajat sau persoana fizică cu venituri independente, intri 100% în definiția de freelancer
Crește-ți veniturile & Economistește timp & Securizează-ți afacerea
prin simplificare, standardizare, digitalizare si automatizare!

Și ne întoarcem la ideea „șefiei”. Să fii un manager complet, adică un manager operațional, al timpului, al resurselor, al oamenilor – adică al tău – pentru freelanceri este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții de freelancer. Atunci când rolul nu este luat în serios, poate fi chiar declanșatorul unui final prematur al carierei, nu numai al freelancing-ului.

Ești mai bun decît șefii tăi de la joburile pe care l-ai avut?

Ca freelancer ești, în esență, propriul tău șef. Dacă nu îți respecți timpii, termenele limită și nu păstrezi linii de comunicare deschise și oneste cu clienții tăi, modul în care îți ești propriul șef te aduce în postura de a te concedia singur.
Tot ceea ce faci este în numele tău, al firmei tale, iar când vine vorba de responsabilitate, ei bine, aceasta este 100% a ta. Un exemplu simplu? Dacă nu îți îndeplinești sarcinile la timp, poți pierde clienți și, eventual, vei avea probleme cu găsirea unora noi, din lipsa recomandărilor celor cu care deja ai lucrat.
Poate fi destul de dificil să gestionezi timpul , ca freelancer, mai ales în zilele în care lucrezi de acasă – iar acum, în pandemie, acest lucru se întâmplă tot mai des. E posibil să duci o luptă cu biroul, iar canapeaua sau patul să te atragă mai mult. Unde mai pui că vremea bună de afară te poate chema la o plimbare. Ce înseamnă asta? Ineficiență, resursa timp irosită și venituri recurente sacrificate.

De 4x manager

Ziua ta are tot 24 de ore, dar când devii freelancer, spre deosebire de momentul în care erai un angajat – dacă ai trecut, desigur, prin experiența angajării – ești mai mult decât „cafeaua 3 in 1” și ai nu mai puțin de patru roluri.

  • Șeful complet al propriei persoane, cu impact asupra tuturor rolurilor;
  • Executant, ca angajat în relația contractuală cu terții care îți asigură nevoile materiale;
  • Social, ca angajat în relații sociale cu semenii tăi – omul este, în cele din urmă, un animal social care are nevoie de alți oameni pentru a atinge echilibrul psiho-emoțional;
  • Fizic, ca angajat în relație cu tine însuți, relațiile și nevoile de la baza piramidei lui Maslow.

Și, indiferent dacă ai un ceas bun sau nu, ai același timp pe parcursul unei zile, însă trebuie să fii mult mai stăpân pe relația cu timpul, ca să echilibrezi „cât faci” cu reversul „ce faci”.
Ca angajat, rolul de șef este mai simplu: ai la dispozitie 16 ore – cât faci – pentru doar două roluri, sociale și fizice. Când devii și șeful tău absolut, viața se complică. Nu numai pentru că rolul de șef consumă și el timp ca să îl faci bine, ci și pentru că trebuie să jonglezi, fără eroare, cu multiple sarcini:

  • gestionezi timpul pentru celelate 3 roluri;
  • să asiguri resurse;
  • să asiguri contracte;
  • să gestionezi contracte și relațiile cu clienții;
  • sa execuți lucrările din contracte;
  • să administrezi eficient activitatea economică.
Cum îți devii un șef mai bun?

Fie că abia pornești pe calea unui plus de independență, fie ai nevoie de un sfat despre cum să ai o zi de lucru mai productivă, îți facem, mai jos, trei recomandări și iți dam și o soluție.

1. Scrie-ți sarcinile

Simți că lucrezi în gol, dar nu produci prea mult? Fii un șef eficient și organizat – încearcă scrisul sarcinilor. Pe hârtie, pe tablă, pe laptop sau în orice aplicație vrei tu. Scrie tot ce faci, ce ai de făcut și care îți sunt termenele.
La sfârșitul acestui proces, ar trebui să îți fie clar dacă pierzi timpul pe rețelele de socializare sau pur și simplu nu reușești să facturezi corespunzător timpul alocat unui proiect. În orice caz, odată ce ajungi să conștientizezi statusul, poți să îl și corectezi.

2. Fii „șeful” timpului tău

Dezavantajul – dacă îi putem spune așa – dat de statutul de profesionist super-productiv și de încredere pe care unii freelanceri l-au câștigat prin muncă este că mulți clienți ajung să se bazeze pe tine, permanent, la orice oră din zi sau din noapte. Iar fiecare client lucrează și în ritmul și timpul propriu. Ce e în neregulă cu asta? Absolut nimic, atâta timp cât îți amintești că nu ești angajat și că tu ești șeful tău și tu prioritizezi.
Ca freelancer, responsabilitatea ta este să livrezi ceea ce te-ai angajat să livrezi, pentru a-ți ajuta clienții să își atingă obiectivele. Nu uita, însă, că loialitatea ta trebuie să fie, în primul rând, față de tine, standardele tale și afacerea ta.

3. Învață să refuzi

Dacă tot vorbeam, mai sus, de prioritizare, haide să vorbim și despre trasarea limitelor. Nu ezita să refuzi un proiect pe care nu ai timp să îl faci. Argumentează și dezbate oportunitatea unor sarcini suplimentare, care poate că nu te interesează sau nu îți aduc valoare.
Unul dintre cele mai mari beneficii ale stilul de viață relativ independent al unui freelancer este că ești propriul tău șef. Cu reversul medaliei despre care deja am vorbit, la începutul acestui articol.

Soluția care te face un „șef” mai eficient

Pentru că am și spus, mai sus, că urmează trei recomandări și o soluție, haideți să ajungem la momentul „Evrika – asta e soluția!”
AiAll este pentru orice freelancer adjunctul ideal, care prin simplificare, standardizare, digitalizare și automatizare, preia sarcinile administrative specifice de evidență contabila, conformare legala, evidență și raportare fiscala, management vânzări, management financiar, chiar și management de proiect sau secretariat. Impactul ajtorului AiAll se traduce prin economii semnificative de timp și resurse financiare dar și printr-un control ridicat al vanzărilor, sursa veniturilor tale.
AiAll furnizează conformare legală în plan societar, contabil, fiscal și nu numai. Daca e să vorbim și de siguranța fiscala, AiAll este și unica opțiune din piața locală ce garantează calitatea execuției și acoperă integral, prin contract, riscul de neconformitate fiscal.
Sună bine? Și nu ști cum face? Este 100% transparent: AiAll îți planifică fiscal operațiunile de derulat, verifică trimestrial şi certifică conformitatea fiscală a operațiunilor derulate și acordă asistență pe perioada controalelor fiscale.

AiAll înseamnă timp câștigat de freelanceri. Timp pentru muncă, pentru sine și pentru alții. Tu decizi cum îl aloci că esti șeful tău.
Dacă vrei să îl cunoști pe AiAll vizitează-l aici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top