fbpx

5 mituri despre contabilitatea unei afaceri mici care o fac excesivă, și implicit toxică, pentru aceasta

Lumea antreprenoriatului este dinamică şi provocatoare, mai ales pentru micii întreprinzători, care au de îndeplinit o multitudine de roluri, de la a fi administratori ai afacerii, manageri de proiect, oameni de logistică și de vânzări, până la a gestiona sarcini de secretariat.

La acestea se mai adaugă şi preocupările şi neliniștile permanente care țin de aspectele financiare, contabile și fiscale. De altfel, teama de amenzi, justificată într-o mică măsură, pare să fie şi punctul nevralgic, care îi face pe mulţi dintre micii antreprenori să caute ajutor și să se degreveze de sarcinile contabile și fiscale achiziționând servicii de evidență contabilă.

 
Crește-ți veniturile & Economistește timp & Securizează-ți afacerea
prin simplificare, standardizare, digitalizare si automatizare!

Problema e că această teamă a dat naștere şi unor mituri legate de nevoia unui contabil, astfel ajungând la o credința că orice fel de agent economic trebuie să aibă propriul său contabil, că altfel nu ar putea funcționa. Total fals! Când ai de partea ta puterea tehnologiei dublată de inteligența artificială, administrarea unei mici afaceri devine mult mai simplă şi mai sigură, inclusiv în tot ce ține de partea sa contabilă, fără suportul direct al unui contabil.

Să trecem, aşadar, în revistă cele 5 mituri despre contabilitate, dar și cum AiAll le desființează pe toate şi te ajută să îţi dezvolţi afacerea cu mult succes şi mai puţine griji.

Mitul general: Fără contabil, afacerea mea este în pericol.
Acesta este unul dintre cele mai comune mituri în antreprenoriat. Practic, există preconcepția că orice firmă are nevoie, invariabil, şi de un contabil. Ideea aceasta este atât de extinsă, încât pare şi extrem de credibilă. Acest lucru o face să fie chiar mai toxică, întrucât generează un ataşament profesional neobişnuit faţă de o persoană şi un soi de dependență de serviciile sale, când nu este efectiv necesară această resursă. E ca şi cum contabilul devine entitatea supremă, de care depinde însăşi existenţa firmei.
În tandem cu această idee se manifestă credinţe din aceeași gamă perceptivă, de genul:

  • Contabilul știe şi face totul ca afacerea mea să fie în regulă, optimizată şi în siguranță.
  • Contabilul este sursa răspunsurilor pentru toate problemele mele, știute sau neștiute, legate de administrarea afacerii. El știe ce am nevoie și face fără să îi mai spun eu ceva.

Realitatea, însă, bate preconcepțiile. Firmele cu activitate economică simplă – reunite sub acronimul SPE – se pot descurca de minune fără un contabil. Cum aşa?

Și numai dacă avem în vedere faptul ca sunt impozitate la venit înțelegem că rolul evidenței contabile este nesemnificativ la afacerile mici și foarte mici. În plus, dacă tinem cont și de faptul că entitățile de tip PFA, PF, ONG, CIM, microîntreprinderi au un volum şi un specific al activității care permit simplificarea fluxurilor de lucru, standardizarea şi automatizarea activităților semnificative realizăm că administrarea acestora este mult mai puţin complicată, mai rapidă, mai adecvată şi mai sigură fără să ai un contabil. Exact asta face AiAll, singura soluţie completă din România, special creată pentru toate nevoile de administrare a afacerilor mici şi foarte mici.

E o iluzie să crezi că un contabil are răspunsuri la toate problemele firmei tale şi că preocupările sale primordiale sunt de a găsi soluţii care să o optimizeze din punct de vedere financiar, fiscal sau operațional, printre altele. De fapt, activitatea unui contabil se reduce la operarea unor documente într-un sistem, o minimă evidenţă contabilă şi depunerea unor declarații.

AiAll face asta automatizat, și mai mult decât atât te eficientizează și îți garantează pentru riscurile fiscale, iar investiția e minimă, de multe ori mai mică decât costul cu un contabil.

Realist vorbind, afacerile mici sunt mai degrabă în pericol când le sunt risipite resursele, când nu au un cash-flow stabil, previzibil, când le este amenințată stabilitatea de anumite sancțiuni, adică creșterea le poate fi înfrânată de o pseudo administrare făcută de contabil.

Mitul fiscal: Contabilul îmi spune cum să îmi structurez optim fiscal afacerea şi mă ajută când vin controalele
Ei bine nu, nu prea se întâmplă. Contabilul nu este expert în fiscalitate, deşi da, tangențial se mai poate “împiedica” şi de câte o dilemă fiscală, pe care se străduie să o rezolve întrebând colegii la cozile de la declaraţii sau cautând pe internet spețe similare.

Problema este că cel care face contabilitate nu are nici cunoștințele, nici experiența să ofere consultanță în domeniul fiscal. Şi, de cele mai multe ori, nici nu o face. Sau, dacă o face, riscul de a nu fi la curent cu diverse proceduri sau de a nu interpreta corect reglementările specifice este mare. Iar asta înseamnă că îi va fi imposibil să ofere cele mai bune soluţii în materie de planificare fiscală sau, mai rău, să ofere soluții defectuoase, pentru care nici nu poate fi tras la răspundere.

De altfel, administratorul firmei este unicul responsabil pentru modul în care este gestionată afacerea, iar în cazul unui control din partea autoritaţilor competente, el este cel chemat să dea explicații pentru ce a facut contabilul. 

Ce face AiAll este să îţi ia de pe umeri şi grijile fiscale, dar şi pe cea a răspunderii în faţa autorităților. Vei avea control asupra declarațiilor fiscale şi vei plăti la stat exact cât trebuie și exact când trebuie. Asta pentru că AiAll ştie ce taxe şi impozite trebuie plătite, ştie când trebuie făcută plata şi se ocupă ca declarațiile să fie corecte şi depuse la timp. Le face o dată și bine, după este doar automatizare.

ANAF-ul este o sursă persistentă şi consistentă de stres. Micii antreprenori trăiesc mereu cu senzația de nesiguranță şi teama că este ceva greșit în hârtiile lor. Atunci când totul este pus la punct, prin puterea digitalizării inteligente, incertitudinea dispare.

În comparaţie cu un contabil, AiAll garantează zero riscuri semnificative și zero erori semnificative. Serviciile suport de administrare completă beneficiază de o garanţie de bună execuție, garanţie care merge până într-acolo încât plata amenzilor şi impozitelor suplimentare cauzate de potențialele erori este în responsabilitatea AiAll.

Mitul operațional: Contabilul îmi spune cum merge afacerea mea şi cum să îmi optimizez cheltuielile.
Nu e chiar grija lui asta, întrucât contabilul nu este manager operaţional sau financiar. Drept pentru care nu este de datoria sa să analizeze în profunzime cât de sănătoasă economic este afacerea ta sau să contureze o viziune asupra viitorului afacerii tale.

Contabilul se ocupă, maxim, de trecut, de cheltuielile pe care le-ai avut luna sau trimestrul precedent, de plăţile operate, de cum arată balanţa la final de lună. Acestea nu sunt, însă, suficiente pentru a lua pulsul unei afaceri şi a găsi soluţii pentru a-i creşte veniturile. De multe ori, evidențele contabile nu au nici o legatură cu afacerea ta, ele reflectă cum vede, ce a înțeles contabilul despre afacerea ta.

AiAll este, însă, şi manager operaţional, şi financiar. Sistemul său bazat pe inteligența artificială automatizează 95% dintre activități şi tranzacții după ce le simplifică, eficientizează și standardizează. Astfel, îţi permite să ai control complet al tuturor aspectelor de business, iar asta se traduce în predictabilitate şi o mai bună performanță economică.

În materie de operațiuni, AiAll face aproape totul în locul tău: planifică, te ajută să documentezi operațiunile, monitorizează statusul, verifică conformitatea, propune corecțiile, analizează şi îți raportează performanța operațiunilor.

Mitul managerial: Contabilul știe ce îi trebuie afacerii mele şi îmi spune cum să o dezvolt.
Realitatea e că nu ştie şi nici nu are cum să ştie contabilul ce îi trebuie afacerii tale. Asta pentru că se ocupă de o mică parte a acesteia, una mai degrabă formală și reactivă, post factum.

Contabilul nu face analize pe baza cărora să contureze un plan cu obiective şi paşi pentru realizarea acelor obiective, nu pune lucrurile în contextul mai amplu şi nu dă direcţii, nu identifică oportunitățile de dezvoltare şi nu caută soluții care să ducă la dezvoltare. Acestea cad în sarcina ta, iar tu poţi delega asta către AiAll.

AiAll ştie ce îi trebuie afacerii tale, pentru că are toate abilităţile şi datele necesare pentru a putea sesiza punctele forte şi a le folosi în mod optim, pentru a face analize şi previziuni, pentru a identifica riscurile potențiale, a veni cu posibile soluții şi oportunități de creștere pentru afacerea ta.

Funcționalitățile multitasking de care dispune îl fac apt să îndeplinească, în paralel, multiple roluri – să fie, deopotrivă, manager şi executant. Astfel, AiAll preia o bună parte din atribuțiile tale, iar tu te simți în siguranţă şi în control asupra tuturor aspectelor administrative, doar consultând tabloul de bord al afacerii tale actualizat în timp real de AiAll.

E ca şi cum ai avea o echipă întreagă de profesioniști care lucrează, împreună, în sprijinul afacerii tale. Și care este la dispoziţia ta 24/ 24, 7/ 7, la costuri pe masura unei afaceri mici.

Mitul juridic: Contabilul are grijă ca eu să fiu în ordine cu totul (juridic, fiscal)
Contabilul nu este jurist. Nu are, aşadar, expertiza necesară pentru a se pronunţa asupra conformităţii legale a unor documente, fie ele şi contabile. Iar modificările legislative repetate în domeniul fiscal contabil fac lucrurile încă şi mai greu de controlat, chiar şi când există toată bunăvoința necesară. 

El nu poate analiza întreaga activitatea a unei afaceri, din perspectivă juridică şi fiscală. În schimb, AiAll, preia responsabilitatea monitorizării cadrului legal pentru a adapta modelul afacerii la schimbările legislative cu impact asupra afacerii tale.

In concluzie: Prin procesul de modelare şi cu ajutorul inteligenței artificiale, AiAll va simplifica, standardiza şi structura toate operațiunile importante, documentele şi tranzacțiile specifice activității firmelor mici şi foarte mici. AiAll verifică conformitatea şi controlează riscurile fiscale într-o manieră care ar fi dificil de atins de un contabil, oricât de bun ar fi el. Asta pentru că AiAll încorporează în modelul micii tale afaceri expertiza unei întregi echipe de colaboratori care te asigură că totul este în ordine din oricare perspectivă privești.

Ca mic antreprenor, un contabil nu îţi face viaţa mai ușoară şi mai puţin riscantă, însă AiAll te poate ajuta să îţi conduci afacerea spre succes, cu eforturi şi costuri minime. Așa că, în loc să platești contabil, secretară, consultant fiscal, director de vânzari, s.a.m.d. colaborează cu AiAll.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top